Angst om naar je werk te gaan? Corona in de zorg

Angst om naar je werk te gaan? Corona in de zorg.

Waarom testen nodig is.

Nu een toenemend aantal cliënten in zorginstellingen ziek zijn en zelfs blijken te overlijden is het evident dat veel zorgmedewerkers besmet zijn of besmet zullen worden. Dat is angstig, het levert stress op en deze stress is zelfs zo groot dat sommigen niet meer naar hun werk durven. Er dreigt toenemend ziekteverzuim en dat is in deze crisis onwenselijk. Iedere zorgmedewerker is hard nodig!

Het is een lastige situatie, regelmatig worden wij gebeld door zorgmedewerkers die zonder beschermingsmiddelen zoals handschoenen, schorten en beschermende brillen hun werk doen en erg bang zijn besmet te raken. Om dit tekort te illustreren; afgelopen week belde een zorgmedewerkster die van stofzuigerzakken zelf mondmaskers maakte om haar werk toch enigszins beschermd te kunnen doen. De zorgmedewerkers beseffen uiteraard erg goed dat ze een groot aantal van hun kwetsbare cliënten kunnen besmetten als ze zelf niet weten besmet te zijn.

Het is gezien de aard van hun werk vanzelfsprekend onmogelijk de geadviseerde 1.5 meter afstand te houden. Ze zitten met een heel erg lastig dilemma. Deze zorgmedewerkers hebben ook hun gezin dus ook daar bestaan de risico’s. Toch horen wij steeds vaker dat zorgmedewerkers, ondanks hun hoge plichtsbesef en motivatie, overwegen zich ziek te melden door de onzekerheid over het besmettingsgevaar. Er is onder de zorgmedewerkers wel begrip dat ook de werkgevers kampen met het tekort aan beschermingsmiddelen. Ook zij staan met hun rug tegen de muur.

Wat nu?

Minister Hugo de Jonge liet onlangs weten dat al het zorgpersoneel vanaf begin april bij klachten getest moet kunnen worden. Volgens deze laatste ontwikkelingen komen zorgmedewerkers met klachten nu in aanmerking om getest te worden.

Zorgorganisaties kunnen deze medewerker(s) aanmelden om getest te worden. De triagering en het aanvragen hiervan moet verricht worden door een bedrijfsarts of taakgedelegeerde.

Op verschillende manieren kunnen er testen uitgevoerd worden, zo is er al zelfs een test drive-in. Direct ARBO heeft een aantal bedrijfsartsen aangesteld die de triagering verzorgen.

Neem telefonisch contact met ons op via 088 – 83 77 890 om de triage bij één van onze artsen aan te vragen..

Na de aanvraag ontvangt u een mail waarin u de gegevens van de betreffende werknemer kunt aanleveren. De bedrijfsarts zal vervolgens telefonisch contact opnemen met betrokkene en het aanvraagformulier voor de GGD invullen en deze mailen naar de GGD.

De GGD zal dan contact opnemen met betrokkene voor een oproep voor de daadwerkelijke test.

Waarom via Direct ARBO?

Direct ARBO kan snel en efficiënt handelen en is een van de weinigen waarbij het gehele proces intern geregeld is, inclusief de afspraken met geregistreerde bedrijfsartsen. De aangemelde medewerkers hebben dus de garantie dat een medisch inhoudelijk bekwame specialist de triage doet.